Golf Expertens nytårstale - 2023

Skrevet af Golf Experten

Så blev det 2024, og traditionen tro kigger vi lidt tilbage på året der gik og samtidig ind i krystalkuglen for 2024. Vi kommer kort rundt om de største og væsentligste overskrifter fra golfbranchen – og denne gang også et tilbageblik på den professionelle del af sporten.

Vi starter altid med at kigge på forrige års nytårstale og de forudsigelser/forhåbninger, vi kom med der. Og næsten hvert år kan vi konstatere at meget lidt bliver til virkelighed. Blandt andet havde vi et håb om og en lille tro på, at verdenssamfundet stabiliserede sig – krigstider blev til fredstider osv. Men ak – det er vel nærmest kun blevet værre. Og blandt andet derfor har verdensøkonomien også været en besværlig størrelse at manøvrere rundt i: inflation, høje renter og generelle økonomiske usikkerheder har ikke hjulpet på forbrugertilliden. Den er måske ikke så lav som sidste år, men den er fortsat på ingen måde stabil. Det kæmper vi alle med – også i golfbranchen. 

Højere priser

Golfbranchen var ikke den første branche til at hoppe med på prisstigningsbølgen – nok mest pga. sæsonudsving og lange produktionstider, men i 2023 kom der flere prisstigninger. De var dog heldigvis ikke så markante som frygtet, men kombinationen af de lidt højere priser og den usikre økonomiske fremtid har betydet, at nogle fravælger absolut ikke 'must haves'. Selvom vi kan argumentere for det modsatte, så er virkeligheden nok at golfudstyr i stor udstrækning falder ned i den kategori. Og det er fair nok – vi ved, at der fortsat spilles masser af golf, slides på udstyr og ind imellem slåes der bolde væk – og derfor har vi heldigvis fortsat haft fint med kunder i vores butikker og på webshoppen. 

Status quo

Der er, jf. Dansk Golf Union, fortsat 185 danske golfklubber, som tilsammen har 163.024 medlemmer, hvilket er en meget beskeden nedgang fra 2022. Så golfklubberne formår i stor udstrækning at fastholde en stor del af de nye medlemmer, der kom til under pandemien. Samtidig med at de hele tiden også finder nye medlemmer. Det er et imponerende stykke arbejde af golfklubberne og Dansk Golf Union – og grundlaget for vores levebrød. Golfklubberne har bestemt også haft deres at kæmpe med – rekord meget regnvejr og stor stigning i driftsøkonomien har givet svære betingelser. Så stort kadeau til både unionen og klubberne herfra. 

Den danske golfdrøm

Der er ingen tvivl om, at de mange velfungerende golfklubber i Danmark har stor andel i, at mange danske golfdrømme bliver til virkelighed. Det gælder både når den glade amatørspiller slår et snorlige drive, men i særdeleshed også når den unge amatør bliver professionel golfspiller. Dansk professionel golf står stærkt i øjeblikket – ikke alene var DK flot repræsenteret på de europæiske Solheim- og Ryder Cup-hold, men vi har også haft sejre på DP World Tour, Ladies European Tour og Ecco Tour. 

Flere medier har efterhånden fået øjnene op for de mange flotte danske præstationer, og vi er meget stolte over vores samarbejde med podcasten GOLF Showet, som hver uge dækker professionel golf fra ind- og udland – og har en dejlig dansk vinkel på det meste. Podcasten har udviklet sig til et af de stærkeste danske golfmedier, hvor spillerne kan få en taletid og synlighed, som de ikke tidligere har fået gennem andre medier. Vi var endvidere rigtigt glade for at hjælpe Golfshowet på deres tur til den afgørende Tourskole-finale i Spanien, så der kunne komme liveopdateringer og friske reportager hjem til alle som fulgte med. 

LIV & alt det rod

Imens vi i Danmark sender den ene efter den anden ud i den professionelle golfverden, så er der så tilpas meget rod i toppen af eliten, at professionel golf bliver mere og mere uinteressant for os golffans. LIV Golf har gennem en periode hamstret flere spillere i kategorien verdensstjerner – både nogle som har toppet deres golfkarriere, men samtidig også nogle som burde være på deres højeste niveau. Det har gjort den ugentlige PGA Tour-turnering mindre interessant – og den ugentlige DP World Tour-turnering endnu mindre interessant. Og kun i Majors har de bedste spillere dystet mod hinanden. 

Sådan bliver det med stor sandsynlighed også i 2024, men det er som om at med Jon Rahms skifte til LIV, så er der kommet lidt flere rygter om et kommende samarbejde mellem de etablerede tours og folkene bag LIV. Trist, synes nogle – andre finder det spændende, men alt i alt er det nok sikkert at professionel golf, som vi kendte det, ikke kommer tilbage, og vi skal vænne os til nogle nye koncepter.

Ball rollback

Man kan mene hvad man vil om det, men faktum er at golfbolden bliver ændret om nogle år, så den ikke flyver så langt som i dens nuværende form. For 95 % af alle golfspillere i verden, så ændrer det ingenting, men kræver naturligvis noget af os i golfbranchen – især i perioden fra 2028 til 2030. Hvordan det hele kommer til at foregå rent praktisk, ved vi ikke, men det får nok større indflydelse for golfbold-producenterne og golfbold-sælgere (os) end det får for golfspillerne. Der kommer muligvis flere regelændringer i de kommende år, som har samme formål – nemlig at reducere længden på slag for de professionelle. Det skal de forsøge at gøre uden at ændre for meget på spillet for amatører – en tricky øvelse og 'ball rollback' er altså det første indgreb. 

2024 - krystalkuglen

Mindre krig, inflation og renteudsving. Højere forbrugertillid og bedre vejr. Dansk sejrstogt på LPGA, PGA- og DP World Tour... suppleret med sejre på LET, LET Access, Challenge Tour og Nordic League. Golfklubberne summer af liv og glade medlemmer. Udstyrsfabrikanterne leverer bedre udstyr, tøjproducenterne flottere kollektioner og golfskoene giver færre vabler. Hvis alt det går i opfyldelse, er vi også glade i Golf Experten. Mindre af ovenstående kan måske også gøre det. 

Vi ønsker alle danske golfspillere et godt 2024!