Spil altid den samme bold
Skrevet af Jens 'Keeper' Christensen // Golfavisen
Golfboldekspert opfordrer danskere til at fokusere mere på et bestemt boldmærke og en bestemt boldtype.
Det er lige så vigtigt, at man spiller med den rigtige bold, som det er, at man spiller med de rigtige køller og jern. Sådan lyder det fra golfboldeksperten Michel Weedfald, chef for Herning-afdelingen af Golf Experten. Læg mærke til, at han siger den rigtige bold, for, dermed mener han, man altid skal spille med det samme boldmærke og den samme boldtype- enten som 2-lags, 3-lags, 4-lags eller 5-lags.
Alt for mange danske golfspillere spiller desværre med enten den forkerte bold eller med flere forskellige boldmærker og -typer. Det skyldes, at de ikke har sat sig ind i, hvordan de fem forskellige boldtyper med hver sit antal lag under overfladen opfører sig, Det er faktisk meget forskelligt, forklarer Michel Weedfald.
Det er i Weedfalds verden trist, at valget af bold ikke får mere fokus, end den gør blandt danske golfspillere. Mange er faktisk tilfredse, hvis bare den er rund! Derfor køber de ofte billige bolde, der med hensyn til hverken flugtkurve, spin eller kompression passer til deres spillemæssige og/eller fysiske niveau. Helt galt er det, når folk bare spiller med bolde, de finder på banen eller bruger brugte bolde af forskellige mærker og kvaliteter. Det betyder, at de sjældent spiller to runder med samme boldmærke.
Blød seniorbold
Når Weedfald plæderer så stærkt for altid at spille med den rigtige og samme bold, skyldes det, at det vil give de fleste spillere mere stabilitet, bedre scores lavere handicaps. Det rigtige boldvalg vil med stor sandsynlighed også betyde, at det lidt beskæmmende handicapgennemsnit for danske herrer på ca. 25 og for damer på ca. 35 vil komme til at ligge lavere.
Rent faktisk er det temmelig ofte i forbindelse med en clubfitting-test lykkedes mig at overbevise en kunde om, at hun/han skal spille én bestemt bold, som svarer til hendes/hans tekniske formåen,
fortæller Michel Weedfald.
De fleste danske seniorer, både damer og herrer i 60 års-alderen, bør f.eks. spille den bløde 2-lags bold med kompression 38, som de slår højest, længst og mest retningsstabilt med uden at bruge de store kræfter. Det skyldes simpelthen, at de er i stand til at komprimere bolden i træføjeblikket og dermed katapultere den af sted. Den lave kompression har også den fordel, at 2-lags-bolden ikke spinner og dermed flyver mere ligeud end 3-, 4- og 5-lags-boldene. Til gengæld har 2-lags-boldene den korteste levetid, fordi de har en mindre slidstærk skal i form af ionomer, mens de tre andre typer har urethan-skal og varierende spin-egenskaber. 2-lagsboldene har kun én hård gummikerne og inden i skallen, mens andre bolde har henholdsvis et, to og tre lag omkring en mindre kerne med bedre kontrol over de lange slag og mere føling med de korte slag til følge. Det sidste skyldes, at den blødere ionomer-skal giver mere spin.
Fem spillerkategorier
3- og 4-lagsboldene har kompression 72 - altså næsten det dobbelte af 2-lagsboldene, mens 5-lagsboldene har kompression 110. Det kræver så høj svinghastighed i træføjeblikket at spille 5-lags-boldene, at stort set kun professionelle og amatører med under handicap 5 gør det. Producenterne af golfbolde deler efter svinghastighed golfspillere op i fire kategorier: Professionelle og eliteamatører med handicap plus 5 til minus 5, gode klubgolfere fra handicap 5 til handicap 12, gennemsnitsgolfere fra handicap 13 til 30, seniorgolfere, kvinder og junior med lav svinghastighed, begyndere og nye golfspillere med handicap 36. Langt de fleste spillere vælger enten en 3 lags- eller en 4-lagsbold - hvis de ellers interesserer sig for, hvor meget det betyder at spille med den rigtige bold. Ifølge Michel Weedfald er valget af den rigtige bold lige så vigtigt som valget af de rigtige køller og jern.